I al maig, eleccions. Hi serem?

Doncs no. De moment no hi serem. Però hi hauríem de ser.

Ara fa una mica més de 8 anys, ens trobàvem un grup de gent força heterogeni per a mirar de confeccionar una llista per a les eleccions municipals. Era urgent. O es confeccionava una llista o es deixava els veïns davant de la llista única que presentava l’alcalde.

Després de debats i converses, aquell grupet heterogeni no va arribar a aconseguir el consens de tothom i es va acabar dividint. Uns van decidir renunciar a presentar llista i uns altres vam iniciar el projecte d’Acord per la Riera.

Acord per la Riera havia de ser un projecte alternatiu, d’esquerres, dialogant i participatiu. Vam presentar la proposta a les eleccions del 2015 i vam arribar gairebé al 30% dels vots: 3 regidors al Ple, enfront dels 6 de Convergència.

Vam repetir proposta al mandat actual. El 2019 varen ser les primeres eleccions amb 4 llistes ofertes als veïns. Acord per la Riera vam treure un 13% i un regidor. Eren les primeres eleccions en més de trenta anys amb més de dues llistes presentades i en les que es trencava la majoria absoluta de l’equip de govern. Des del nostre punt de vista això era saludable per a tothom: afavoria el diàleg i obligava al pacte i al debat que les majories absolutes impedeixen.

Però el debat no va aconseguir canviar el govern. Finalment, el PSC es va decantar per donar suport a la continuïtat i el canvi no va ser possible.

Ara ens acostem a les eleccions del 2023 i, pel que sembla (aquesta vegada sí que sembla que sí), seran les primeres en els darrers 40 anys en les quals l’alcalde no encapçalarà cap llista. Un alcalde que perduri democràticament tants anys al càrrec és legítim, és clar, però també provoca enquistaments i indesitjables vicis en la gestió del govern.

Sigui com sigui, s’albira un futur de canvis que poden ser importants pel poble i la seva gent. Per això mateix, creiem que és important que una opció que es declari sense complexes d’esquerres, ecologista, dialogant i participativa és important que hi sigui.

Però des d’Acord per la Riera, de moment, no ho hem sabut fer. Els que fa 8 anys iniciàvem el projecte, no hem sabut trobar relleu i, després de 8 anys, creiem que es moment que gent més jove, amb idees i il·lusions noves encapçalin el projecte.

Encara hi som a temps. Esperem trobar gent que vulgui afrontar el repte d’ajudar a construir el poble des d’una esquerra dialogant. Aquesta vegada creiem que serà possible, però hi hem de ser. Per part dels històrics, oferim el nostre suport i experiència, però no podem, per convicció que calen relleus (i també per cansament), encapçalar una altra vegada el projecte.

Si encara llegeixes aquest escrit i t’il·lusiona treballar 4 anys pel teu poble des de la visió d’Acord per la Riera i, si creus que com més opcions s’ofereixin als veïns en forma de papereta a les properes eleccions del mes de maig, molt millor per a l’enriquiment d’idees i de punts de vista, posa’t en contacte amb nosaltres. Potser no hi serem, però hi hauríem de ser.